Nöroloji
Omurilik, organlardan beyne hissi, beyinden etrafa motor (hareketle ilgili) uyarılar ulaştıran bir ana yoldur. Buranın rahatsızlığında kuvvet kaybı, his kaybı ve bitkisel fonksiyonların yapılamaması ortaya çıkar. Ayrıca omuriliği zedelenen kişi, idrar ve dışkı kontrolünü de kaybeder. Beynin hastalıkları genel veya lokal olabilir. Bir tümör veya travma (zedeleme, yaralama) lokal etkiyle çeşitli belirtiler ortaya çıkarırken, beyin iltihabı (ensefalit) veya zehirlenme bütün vücudu etkileyen belirtilere sebep olacaktır.
Yakın zamana kadar sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlıkta nörologun yapacağı pek bir şey yoktu. Halen de ilerlemiş bir beyin tümörünün tedavi açısından pek de yüz güldürücü olduğu söylenememektedir. Belirtilerin iyi değerlendirilmesi ve teşhis metotlarının yerinde kullanılması erken teşhisi sağlar. Nöroşirurji (beyin ve sinir cerrahisi) alanındaki ilerlemeler, tedavisi imkânsız olarak ele alınan birçok nörolojik hastalığı tedavi edilebilenler arasına sokmuştur. Nörolojinin ilgilendiği hastalıklara misal olarak; multipl skleroz, sinir felçleri, konuşma bozuklukları, Parkinson hastalığı gibi hastalıklar sayılabilir.
Nöroloji hekimleri (nörolog); beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji), psikiyatri, psikoloji, göz, fizik tedavi gibi branşlarla işbirliği içerisinde çalışmaktadırlar. Kullandıkları tanısal yöntemler arasında MRI, BT (CT), EEG ve EMG bulunmaktadır. Bu konunun detayları “Tanı Üniteleri” bölümünde verilecektir.
TEDAVI ALANLARINA GIREN HASTALIKLAR;
1. Serebrovasküler hastalıklar - Beyin Kanamaları - Beyin Damar Tıkanıkları
2. Epilepsi (Sara)
3. Hareket bozuklukları - Parkinson - Esansiyel Tremor - Diskinezi - Distoni - Huzursuz Bacak Sendromu
4. Demiyalizan hastalıklar
- Multipl Skleroz - Transvers Myelit
5. Periferik sinir hastalıkları - Nöropatiler - Polinöropati - Guillen Barre Sendromu
6. Kas hastalıkları - Myopatiler - Myastenia Gravis (Nöromüsküler kauşak hantallığı)
7. Baş - boyun ağrıları - Gerilim tipi baş ağrıları - Migren tipi baş ağrıları - Küme Tipi - Servikojenik baş ağrıları - Vasküler tip baş ağrıları - Nevraljiler
8. Demans (Bunama)
9. Sistemik nörolojik hastalıklar
10. Metabolik nörolojik hastalıklar
11. Omurilik hastalıkları
- Myelit - Miyelopati
12. Konuşma bozuklukları