Kulak Burun Boğaz Hastalıkları
Burun Etlerinin Büyümesi (Konka Hipertrofisi): Burun kanallarının içinde, bol miktarda kan içeren, süngersi yapıdaki dokulara konka denilir. Konkalar hacimlerini değiştirerek hem burundan geçen hava miktarını ayarlar hem de havayı ısıtır ve nemlendirirler. Büyümüş olan konkaları küçültmek için radyofrekans, diatermi gibi yöntemler kullanılır. Burun içi hava geçişinin artırılması için uygulanan diğer yöntem konkaların yapışma yerlerinden kırılması işlemidir. Tedaviye dirençli ve aşırı büyümüş olan konkaların ameliyatla alınması işlemlerine Konkaplasti adı verilir.
Geniz Eti Büyümesi (Adenoid Hipertrofi):
Burnun boğaza açıldığı yer olan nazofarenks’de bulunan lenfoid dokuların aşırı büyümesi çocukluk çağındaki burun tıkanıklıklarının en sık nedenidir. Bu lenfoid dokular aslında vücudu savunmakla görevlidir. Fakat aşırı büyürlerse uykuda nefes durması, dişlere ait çeşitli problemler ve kafa-yüz gelişimini bozukluklara yol açarlar. Bu kadar büyümüş geniz dokusu operasyon (adenoidektomi) yapılmasını gerektirir. Genizde büyüyen bu doku alındıktan sonra boğaz ağrısı, kulağa ağrı vurması, yutma güçlüğü gibi sikayetler yaşanabilir. Adenoidektomi; tek başına veya bademciklerin alınmasıyla (tonsillektomi) beraber uygulanır. Hastalar, ilk iki gün sıvı gıdalar, takip eden birkaç gün ise yumuşak gıdalarla beslenirler. Ameliyatın yanısıra tedavi olarak diatermi, radyofrekans gibi yöntemler de uygulanabilir.
Burun Kemik Eğriliği (Septal Deviasyon):
Burnun içini iki boşluğa ayıran kemiğin (nasal septum) eğriliği olup doğumsal ya da sonradan yaralanma sonucu olabilir. Hafif eğrilikten, daha ciddi olana hatta geçişi engelleyen kırıklara kadar farklı özellikler gösterebilirler. Diğer taraftan eğrilikler burun sırtı veya burun ucu hizasında olduklarında estetik problem yaratabilirler. Deviasyon ameliyatı, septumdaki eğriliğin düzeltilmesi girişimi olup operasyondan 4-5 saat sonra hasta taburcu edilir. İhtiyaç halinde bir gün kalmak üzere burun tamponu yerleştirilir. Operasyon yaşam boyu kalıcı sonuç sağlar.
BADEMCİK AMELİYATI (TONSİLLEKTOMİ)
Bademcik nedir? Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunurlar. Boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorları üretirler.
Bademcik iltihabı (tonsillit) nedir? Bademcikler mikroplarla karşılaşınca şişerler. Eğer sık tekrarlayan bademcik iltihabında, bademciklerin alınmasını önerebilir. Sık sık iltihaplanmaları nedeniyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta sağlığa zarar vermeye başlamış olan bademciklerin vücutta kalması oldukça risklidir.