AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
Ağız içinde görülen hastalıklar çeşitli dalların birlikte çalışmasını gerektirir. Hastanemizde ağız ve çene cerrahisi periodontoloji, protez ve estetik diş hekimliği gibi uzmanlık dallarında çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.
Kanal Tedavisi (Endodonti)
Dişin iç kısmında, diş dokularının beslenmesinde ve korunmasında önemli görevi olan sinirler (pulpa dokusu) vardır. Pulpa, dişin kuron kısmından başlayıp kök ucuna kadar ilerler. Bu dokulardan kaynaklanan hastalıkların tedavisiyle ilgilenen uzmanlık alanına endodonti denir.
Pulpa dokusunun iltihaplanması sonrasında dişte kendiliğinden başlayan çok şiddetli ağrıların giderilmesi, dişin tedavi edilerek uzun yıllar ağızda fonksiyon görmesini sağlamak için kanal tedavisi ve diğer tedavileri uygulanır.
Endodonti branşında uygulanan bir takım yöntemler sayesinde tedavilerin daha güvenli ve başarılı sonuçlara ulaşması hedeflenir. Bu yöntemleri kısaca açıklayacak olursak;
Apex Locator: Kanal tedavisi uygulanırken kanal dolgusunun en son noktası olması gereken kök ucunun en dar kısmına ulaşıldığında uyarı veren tıbbi cihazdır. Apex locator kanal tedavi başarısını attırdığı gibi, röntgen çekimi ihtiyacınıda azaltarak hastanın röntgen ışınına daha az maruz kalmasını sağlar.
RVG: Tedavisi yapılan dişlerin daha detaylı görüntülenmesini sağlayan bilgisayar destekli sistemdir.
Endodontik Mikromotor: Diş kanallarının 3 boyutlu şekillendirilmesi için kullanılan tıbbi cihazlardır.
Lazer destekli kanal tedavisi: Kanal tedavileri sırasında kök kanal dezenfeksiyonunda lazer kullanılır. Bu sayede lazerin bakteri üremesini önleyen etkisinden faydalanılarak tedavinin daha uzun ömürlü olması amaçlanır.
Diş Temizliği
Diş temizliğinin ilk amacı plakların, tartarların ve hastalıklı bazı dokuların uzaklaştırılmasıdır. Dolayısıyla zararını bırakın oldukça faydalı bir tedavi metodudur. Daha önceden diş taşları nedeniyle dişetleri çekilmişse, diş taşlarını temizleyince de doğal olarak diş kökleri açığa çıkar. Kişiler diş taşlarını temizletince köklerinin açığa çıktığını zannedebilirler. Aslında onlar önceden kötü ağız bakımı ve diş taşları sebebiyle oluşmuş çekilmelerin sonucudur. Yapılan temizlik işleminin bir sonucu değildir. Operasyonla dişeti çekilmeleri yerine getirilemiyorsa dişetlerinin daha fazla çekilmemesi için iyi bir ağız hijyeni şarttır.
Protetik Diş Tedavisi (Protez)
Doğal dişlerdeki madde kayıplarının, eksik dişlerin ve çevresindeki dokuların, yapay materyaller ile restore edildiği, oral fonksiyonların, estetiğin ve hasta sağlığının düzeltilmesi ve devam etmesini sağlayan alandır. Protez tedavileri hareketli ve sabit protezler olarak sınıflandırılır.
Hareketli protezler;
Total protez ; Doğal dişlerin tamamının olmadığı durumlarda yapılan protez şeklidir, takma diş olarakta bilinir.
Parsiyel (bölümlü) protez ; Bazı ana dişlerin var olduğu bazılarının da çekilmiş olduğu durumlarda yapılan takılıp çıkarılabilir protezlerdir.
Diş üstü protezler; Ağızda varolan birkaç doğal diş veya kök üzerine, diş hekiminin yapacağı bazı özel hazırlıkları takiben uygulanan protezlerdir.
Sabit protezler; Eksik veya aşırı madde kaybına uğramış dişlerin, diş dokusuna ve rengine benzer malzemeler kullanılarak yerine konması işlemidir. Porselen kuron yapılmadan önce post-core adı verilen tedavi seçeneği ile aşırı harap olmuş dişlerin kök kanalından destek alınarak mevcut dişin güçlendirilmesi yapılabilir. Dişler kuronlanırken metal, metal destekli porselen, tam porselen (güçlendirilmiş porselen, zirkonyum alt yapılı porselen) gibi farklı malzeme alternatifleri bulunur.